Franse Grafisch ontwerper nog in leven dankzij keukenkastje

 

‘Door het kiertje van het kastje zag ik zijn schaduw’

Hij zat acht en een half uur in een gootsteenkastje. De 26-jarige Lilian Lepère is grafisch ontwerper in de drukkerij in Dammartin-en-Goële en wist zich schuil te houden voor de twee terroristen die een aanslag pleegden bij Charlie Hebdo. In het Franse achtuurjournaal vertelde hij gisteravond hoe hij zich verscholen hield voor de broers Kouachi en de politie wist te bereiken.

“Hij was maar op 50 centimeter afstand. Een van de gijzelnemers opende het keukenkastje naast mij en keek erin. Er lag niets dat hem interesseerde. Hij liep naar de koelkast en vroeg zijn broer of hij iets te drinken wilde. Ik dacht als ze mijn kastje open doen, is het afgelopen”, vertelt Lepère.

Dit gebeurt alleen in films.

Lilian Lepère

Eén van de broers liep naar de kraan om water te drinken. Lepère zat met zijn lichaam tegen de afvoerbuis. “Ik zag zijn schaduw door het kiertje tussen de deurtjes. Ik verschoof een beetje met mijn rug stijf tegen de afvoerbuis aan. Ik voelde het water stromen. Het voelde volkomen onwerkelijk, alsof ik in een film zat. Dit gebeurt alleen in films.”

Wonder boven wonder vertrekken de broers weer uit de keuken zonder dat ze Lepère gezien hebben. Uren later durft hij eindelijk te bewegen. “In de drukkerij gingen regelmatig telefoons af. Op die momenten durfde ik ook te bewegen en mijn telefoon te pakken.”

Smsjes

Het lukt Lepère om contact te krijgen met de buitenwereld. Via zijn moeders telefoon houdt hij de politie op de hoogte van wat zich in de drukkerij afspeelt. “Ik vertelde ze via sms’jes alles wat ik hoorde en voelde en probeerde de politie zo zoveel mogelijk informatie te geven.”

Als het begint te schemeren valt de politie de drukkerij binnen. Ook Lepère kruipt uit het kastje van 70 bij 90 centimeter en 50 centimeter diep.

“Ik ben eruit gekropen en tegen een muur gaan staan, voor het geval de terroristen nog in het gebouw waren. Ik had overal pijn aan mijn achterste, mijn rug, mijn benen, overal.”

Complete tekst is afkomstig van NOS NIEUWS